W dniu 6 maja w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbędzie się impreza „Gotowanie na Polanie”, przyciągająca wielu zwolenników i smakoszy kuchni tradycyjnej. Koleje Mazowieckie jako partner wydarzenia na swoim stoisku zaprezentują oferty taryfowe z jakich można skorzystać podróżując po Mazowszu.
Celem wydarzenia jest popularyzacja i rozpowszechnianie kulinarnych tradycji dawnego Mazowsza. Główną atrakcją programu jest coroczny konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Uczestnicy przygotowują tradycyjne potrawy spożywane na Mazowszu w kategoriach: zupy, dania jarskie, potrawy mięsne, przekąski, desery lub napoje. Prezentacje oceni jury, do którego zostali zaproszeni producenci żywności oraz gospodynie specjalizujące się w kuchni regionalnej.
Dla najmłodszych KM przygotowały liczne konkursy z nagrodami, zabawy i inne atrakcje. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.