Partnerzy serwisu:

Japońskie szybkie pociągi pasażerskie wożą do Tokio świeżą rybę

Michał Szymajda 26.08.2020 89

Japońskie szybkie pociągi pasażerskie wożą do Tokio świeżą rybę
Szybki pociąg na głównej stacji w TokioFot. BradBeattie, wikipedia
Przewoźnik East Japan Railway testuje możliwości przewozu świeżych ryb pociągami dużych prędkości. 26 sierpnia pierwsze ryby pojechały znad morza do stołecznych restauracji...
Miłość Japończyków do ryb i wszelkich owoców morza jest powszechnie znana. Dla lepszych tokijskich restauracji punktem honoru jest posiadanie świeżej ryby, z których szybko przyrządza się dania. Istnieje więc duże zapotrzebowanie na jej transport do punktów gastronomicznych.

EJR dostrzegło w tym sposób na zarobek. Przez trzy dni będzie testowało przewóz świeżych ryb złowionych w zatoce nieopodal miasta Ishinomaki na pokładzie pociągu, który wyruszy z Sendai o 10:41 i zamelduje się w Tokio o 12:48. Głównym klientem na ryby będą restauracje w kompleksie zakupowym, który znajduje się przy głównej tokijskiej stacji.

Jak podaje portal Railway Gazette, to nie pierwszy przypadek, kiedy ryby i inne owoce morza są przewożone na pokładzie regularnych japońskich pociągów. Od 17 stycznia dzieje się tak także w każdy piątek między miastem Niigata a Tokio. Po dotarciu pociągu Shinkansen do Tokio ryby odbierane są przez konkretnego klienta w galerii Hoodison przy stacji Shinjuku. W tym wypadku ryby przewożone są w specjalnych kontenerach na siedzeniach niezajętych przez pasażerów. W wypadku połączenia Sendai – Tokio ryby transportuje się w specjalnie wydzielonej przestrzeni.

Koleje Japońskie uważają, że transport ryb i owoców morza w regularnych szybkich pociągach to dobry sposób na zarobek i tworzenie marki zdrowej żywności.


Podziel się ze znajomymi:
Komentarze:
Zobacz też
Najnowsze wiadomości
Polecane wiadomości
Praca
Komentarze
Fotorelacje
Bądź na bieżąco:
© 2016 ZDG TOR Sp. z o.o. | Powered by PresstoCMSKontakt
Pełna wersja strony